Misja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Misją naszej szkoły jest wychowanie i wykształcenie młodego człowieka.
Działamy w przekonaniu, że wychowanie i wykształcenie stanowią równoważną i integralną całość.
Wychowując, pragniemy, aby młody człowiek w swoim postępowaniu kierował się uniwersalnymi wartościami, jakimi są dobro, prawda i piękno; uznawał,
że granicą wolności jest dobro drugiego człowieka, a prawa, którymi cieszy się jako wolny człowiek, są prawami każdego człowieka.
Tworzymy wspólnotę opartą na wartościach polskiej kultury i tradycji, których częścią są głęboki szacunek dla odmienności kultur w imię szeroko pojętej tolerancji oraz
postawa dialogu.
Ucząc, głęboko wierzymy, że wiedza pozwoli młodemu człowiekowi zrozumieć świat, ludzi i samego siebie, aby mógł godnie, świadomie, aktywnie żyć w poczuciu własnej
wartości i przekonaniu, że współtworzy rzeczywistość, w jakiej funkcjonuje.
|
Wizja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Wizją naszej szkoły jest harmonijne współdziałanie wszystkich organów szkoły i środowiska,
zmierzające do zapewnienia uczniom warunków umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie
w dynamicznie rozwijającym się świecie.
W tym celu pragniemy tworzyć warunki do wszechstronnego rozwoju intelektualnego i rozwoju osobowości każdego ucznia, tak, aby uczniowie:
- kończący szkołę posiadali wiedzę i umiejętności zawarte w charakterystyce absolwenta,
- mieli świadomość użyteczności edukacji szkolnej,
- dążyli poprzez rzetelną pracę do osiągnięcia wartości ważnych w otaczającym ich świecie,
- systematycznie pracowali nad własnym rozwojem - posiadali wewnętrzną motywację do samodoskonalenia,
- odkrywali własne predyspozycje i talenty oraz rozwijali je, uczestnicząc w wybranych kołach zainteresowań,
- aktywnie uczestniczyli w życiu szkoły, identyfikując się z jej tradycją, kształtując wzajemne relacje w atmosferze szacunku, pomocy i współdziałania,
- znali historię, kulturę swojego regionu i kraju oraz odczuwali z nimi więź i szacunek dla dorobku kolejnych pokoleń;
- propagowali zdrowy model funkcjonowania we współczesnym świecie poprzez właściwe nawyki higieniczne i zdrowotne, znajomość zagrożeń cywilizacyjnych,
- cechowali się tolerancją i empatią - pomagali chorym, starszym, pokrzywdzonym przez los,
- przygotowywali się sumiennie do roli przyszłych fachowców dla szerokiej sieci usług gastronomii i hotelarstwa,
- funkcjonowali aktywnie na lokalnym rynku pracy,
- posiadali odpowiednie kwalifikacje, poczucie własnej wartości umożliwiające uczestnictwo w europejskim rynku pracy.
Ważną rolę spełniają w tym procesie nauczyciele, którzy:
- starają się dawać najlepsze przykłady właściwego postępowania, budując w ten sposób swój autorytet,
- posiadają odpowiednią wiedzę, umiejętności i kwalifikacje do realizacji zadań szkoły,
- dostosowują swoje wymagania do możliwości ucznia, pamiętając, że największym dobrem jest człowiek,
- przestrzegają zasad etyki zawodowej - są sprawiedliwi, rzetelni, odpowiedzialni i obdarzeni poczuciem humoru,
- pomagają uczniom w rozwiązywaniu ich problemów, budzą w nich wiarę we własne siły, wspierają w rozwoju,
- celem prowadzonych przez siebie zajęć czynią odkrycie i rozwój talentu ucznia,
- stale rozwijają i doskonalą swoje umiejętności i warsztat pracy,
- ściśle współpracują z rodzicami i innymi osobami oraz instytucjami wspierającymi rozwój uczniów.
Częścią szkolnej społeczności są rodzice, na których w równym stopniu spada obowiązek i przywilej wychowywania i edukowania młodzieży:
- rodzice są i będą pierwszymi i najważniejszymi wychowawcami swoich dzieci,
- motywują dziecko do rozwoju, doceniając wysiłki i osiągnięcia dziecka,
- zapewniają poczucie bezpieczeństwo i akceptacji,
- są otwarci na szczerą współpracę z nauczycielami i wychowawcami,
- współpracują ze szkołą biorąc aktywny udział w pracy szkoły oraz tworzeniu jej dobrego wizerunku.
|
Wizerunek ucznia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
- ma rozwinięte poczucie wspólnoty szkolnej, którą tworzy wraz ze wszystkimi uczniami, nauczycielami, rodzicami, innymi pracownikami szkoły,
- działa w duchu demokracji,
- potrafi rozwiązywać problemy w sposób twórczy i bezkonfliktowy,
- prezentuje swoje poglądy i broni ich, szanując równocześnie tych, którzy mają odmienne zdanie,
- umie samodzielnie i krytycznie myśleć,
- stawia sobie cele życiowe i znajduje sposoby ich realizacji,
- dokonuje właściwych wyborów moralnych,
- potrafi współpracować z innymi,
- jest aktywny, poszukujący, wykazuje się inicjatywą,
- dba o własne zdrowie i rozwój,
- zna problemy lokalnego środowiska i bierze aktywny udział w ich rozwiązywaniu,
- dostrzega problemy innych, umie i chce nieść pomoc potrzebującym,
- doskonali cechy charakteru pozwalające w sposób profesjonalny wykonywać zawody, w jakich kształci szkoła - uprzejmość, sumienność, uczciwość, cierpliwość, rzetelność, zdyscyplinowanie, odpowiedzialność,
- cechuje go wysoka kultura osobista - zachowania i stroju, charakteryzująca kadrę wysoko wykwalifikowanych profesjonalistów,
- dąży do uzyskania wysokich kwalifikacji poprzez zdobywanie wiedzy i kształcenie umiejętności zawodowych w wybranym przez siebie zawodzie: technik hotelarstwa, technik żywienia i gospodarstwa domowego lub kucharz,
- postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej,
- akceptuje charakter usługowy swojego zawodu,
- w pełni korzysta z możliwości kształcenia, jakie tworzy dla niego szkoła, uczestnicząc w zajęciach edukacyjnych, praktykach zawodowych szkolnych, krajowych, zagranicznych,
- godnie reprezentuje szkołę,
- identyfikuje się z historią i kulturą swojego regionu i kraju.
Opracowanie: zespół anuczycieli ZSGH
|
|