W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionychw w ramach zawodu.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest suplement w języku polskim i języku
obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy
kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi
technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw,
posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności
zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty
na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal.
Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:
- kompleksową obsługą przyjęć i imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,
- żywieniem w gospodarstwie domowym, indywidualnym , zbiorowym,
- pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,
- pracą w administracji w zakładach zbiorowego żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.),
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- planowaniem i realizacją usług gastronomicznych,
- planowaniem i oceną żywienia,
- sporządzaniem i ekspedycją potraw i napojów,
- oceną jakości żywności orazsposobami jej przechowywania;
Miejsca Pracy absolwentów po ukończeniu szkoły:
- zakłady żywienia zbiorowego otwartego (pensjonaty, hotele, kawiarnie bary, restauracje promy i statki);
- zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki szkolne, przedszkola, internaty, akademiki, sanatoria);
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
- instytucje zajmujące się upowszechnieniem wiedzy o żywieniu;
- własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z
zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.
Kierunki studiów związane z gastronomią:
Technologia żywności, Towaroznawstwo, Dietetyka, Żywienie człowieka i nauki konsumenckie, Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, Hotelarstwo i
turystyka, Organizacja i zarządzanie w gastronomii.