W trakcie kształcenia uczeń zdaje egzamin kwalifikacyjny.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji
Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje
w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji
Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego
Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów
gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Cukiernik musi umieć ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić
dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe,
posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Wiedzę i umiejętności będzie
mógł wykorzystać, podejmując pracę w zakładach przemysłowych. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz
plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy
oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii. Celem nadrzędnym tych czynności jest dostarczenie wyrobu
o najlepszej jakości, wytworzonego zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Wybrane zadania zawodowe:
- Wytwarzanie produktów ciastkarskich.
- Wytwarzanie półproduktów ciastkarskich.
- Wytwarzanie produktów cukierniczych.
- Wytwarzanie elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych.
- Obsługa maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich.
- Rozliczanie przyjętych i wydanych surowców i produktów ciastkarskich i cukierniczych.
- Sporządzanie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półproduktów do produkcji wyrobów cukierniczych.
- Organizowanie własnego stanowiska pracy cukiernika i stanowisk pracy podległych pracowników zgodnie z zasadami ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
- Organizacja i zarządzanie cukiernią.
- Nadzorowanie i organizowanie pracy zespołu pracowników cukierni.
- Kontrola, konserwacja i ocena sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich.
- Ocena jakości surowców, wytwarzanych półproduktów i produktów ciastkarskich i cukierniczych.
Predyspozycje zawodowe:
- Umiejętność wykonywania ciast zgodnie z recepturą.
- Umiejętność utrzymania porządku na stanowisku pracy.
- Umiejętność stosowania procedur i receptur.
- Obowiązkowość i odpowiedzialność.
- Koordynacja wzrokowo-ruchowa.
- Niepospolite wyczucie smaku.
- Wyobraźnia i kreatywność.
- Percepcja kształtów.
- Wrażliwość estetyczna i smakowa.
- Umiejętność przestawiania się z jednej czynności na inną.
- Samodzielność i inicjatywa.
- Spostrzegawczość.
- Odpowiedzialność za stan zdrowia konsumentów.
- Wytrzymałość na długotrwały wysiłek.
- Przestrzeganie przepisów technologicznych, sanitarnych i higienicznych.
Możliwość zatrudnienia
Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego - produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie.
A także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach, albo sam otworzyć własną cukiernię.