Informacje o zawodach kształconych w ZSGH
Technik hotelarstwa
W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika hotelarstwa po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:
Kwalifikacje zawodowe:
- HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- HGT.06 Realizacja usług w recepcji.
Technik hotelarstwa planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie.
Sporządza dokumenty w języku obcym związane z rezerwacją usług, pobytem gościa w hotelu i korzystaniem z różnego rodzaju usług.
Technik organizacji turystyki
W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika obsługi turystycznej po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:
Kwalifikacje zawodowe:
- HGT.07 Przygotowanie imprez i usług turystycznych.
- HGT.08 Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
Technik organizacji turystyki jest zawodem stworzonym dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i
innych. Program nauczania w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz praktyki.
Technik technologii żywności
W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technologii żywności po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu.
Kwalifikacje zawodowe:
- SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych.
- SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Technik technologii żywności (z rozszerzeniem o elementy dietetyki) zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych.
Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych
wyrobów.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
W cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu.
Kwalifikacje zawodowe:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy
kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
Cukiernik
W brażnowej szkole I stopnia, w trzyletnim cyklu kształcenia uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikazję w zawodzie.
Kwalifikacje zawodowe:
- SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych.
Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych,
które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom
potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Organizacja
i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.
Kucharz
W brażnowej szkole I stopbia, w trzyletnim cyklu kształcenia uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikazję w zawodzie.
Kwalifikacje zawodowe:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.
Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia
i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu/uzupełnieniu wykształcenia średniego.
STRONA KUCHARZY, CUKIERNIKÓW, HOTELARZY I TURYSTÓW ZSGH BYTOM
|
|